Wat is Agility?

Veel mensen die voor het eerst kennis maken met de hondensport Agility denken dat het gewoon een kwestie is van meelopen met je hond en even aanwijzen welk toestel hij moet nemen.
Springen, geen probleem, een Tibetaantje springt gemakkelijk over die hoogte.

Als u met deze mening aan de sport gaat doen en uw hond aan de start van een parcours zet om eens te laten zien dat u dat ook wel eventjes zal doen, komt van een koude kermis thuis. Plots zal uw lenige en snelle Tibetaan, die thuis toch makkelijk over een hek van een meter springt ( of klimt! ) toch liever onder een lat doorkruipen die op 40cm ligt dan erover.
Hij kijkt naar z'n baas met van die vragende ogen "Wat wil je nu eigenlijk van me ? Ik begrijp er niks van." En inderdaad, zij die denken dat ze na enkele trainingen al een heel parcours kunnen lopen komen van een koude kermis thuis.

Trouwens, wat het meelopen met de hond betreft, ik hoop niet dat er iemand is die zegt dat hij even snel is als z'n Tibetaan. Ik zal u dan even uit uw droom helpen. Als u even snel bent als uw hond komt dit gewoon omdat uw hond zich aanpast aan uw snelheid, niet meer en niet minder!!

Het is dus begrijpelijk dat als u hetzelfde parcours gaat afleggen ( u hoeft natuurlijk niet over de hindernissen te springen, u mag er naast blijven lopen! ) als uw Tibetaan, deze zich zal inhouden en de parcourstijd zal een weerspiegeling worden van uw looptijd en niet die van uw Tibetaan.

De bedoeling is dat u niet meer ( en ook niet minder ) loopt dan nodig is. U zult stukken moeten afsnijden en 'kruisen' ofwel wisselen achter uw hond wilt u er qua snelheid alles uithalen. Dit aanleren van hoe u moet lopen, waar u moet wachten, waar u moet achterblijven enz, is één van de belangrijkste onderdelen van agility

Fouten.
 

Weet dat de meeste fouten gemaakt worden door de baas en dat uw hond meestal fouten maakt door het juist opvolgen van verkeerde lichaamstaal. Jammer genoeg zijn er nogal eens baasjes die dit niet inzien en hun hond straffen voor iets waar hij niet schuldig aan is. U zult merken, straffen van de hond is zelden nodig en meestal zinloos tijdens een agility training, belonen daarentegen is zeer belangrijk.

Nu begrijpt u ook meteen waarom het zo belangrijk is dat uw hond in staat is om:

op afstand te werken,

voor u uit durft te lopen,

zowel links als rechts kan werken.

Sommige honden zijn zo trouw aan hun baas dat deze meestal niet vooruit willen werken en steeds omkijken en wachten tot het baasje er weer bij is. Dan komt men in een situatie van het meelopen terecht. Zo gaat de schoonheid en snelheid van het lopen duidelijk naar beneden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Waarom agility met uw Tibetaan ? 

In de eerste plaats om lekker samen bezig te zijn, voor de hond z'n geestelijke ontspanning ( lichamelijk is het eerder een inspanning ). Niet alle honden zijn even snel of even vlug van begrip maar de meeste Tibetanen zijn dit dus wel, ze doen het graag en hebben er duidelijk veel plezier in. Het is dit plezier dat uw eerste doel moet zijn. Niet iedereen is een geboren winnaar en ook daar moet u als eigenaar rekening mee houden.

Een beetje winnaarsmentaliteit kan echter geen kwaad, als u bij verlies uw frustratie maar niet botviert op uw hond. Hij weet immers niet dat hij een paar seconden langzamer heeft gelopen dan een andere hond of dat de lat die hij er af heeft gesprongen u de eerste plaats kostte. Als de hond z'n best heeft gedaan moet u tevreden zijn en uw hond ten alle tijden belonen voor zijn vertoonde kunstje!

Tot slot 

Dus, vormt u een hecht team met uw hond, bent u een volhouder die gelooft dat men met geduld heel wat bereikt, schrikt een beetje beweging u niet af en is het plezier voor u beiden belangrijker dan winnen, dan is agility de uitgelezen sport voor u en uw hond.

                                                         Donna_agility_1