Naar huis 

Als u uw pup voor het eerst mee naar huis neemt, bent u waarschijnlijk zeer blij en trots op uw nieuwe huisgenoot. Wat u niet moet vergeten is hoe uw pup zich voelt en wat hij allemaal meemaakt op dat moment. Vreemde mensen, vreemde omgeving, weg van de moeder en broertjes en zusjes. Uw pup krijgt dus nogal wat te verwerken. Uw pup kan dit allemaal best aan, maar het is wel belangrijk hem hierbij te ondersteunen.Het voorstellen van uw nieuwe puppy aan het gezin moet stap voor stap gebeuren. Laat hem op zijn nieuwe adres eerst even op adem komen, plassen en bekomen van de verhuizing.

Sinna_22_oktober_006
                                         Wel een beetje eng hoor, zo'n vreemd huis

Als er kinderen in huis zijn, laat de kinderen dan een speeltje aanreiken, zodat de eerste kennismaking een feest wordt. Houd de kennismaking kort, zodat de puppy alles op een rijtje kan zetten.

Reserveer een plaats in huis, ( bij ons zijn ze al gewend gemaakt met de bench) voor de puppy waar de kinderen hem niet mogen aanraken en richt deze plek in als slaapplaats voor uw pup. Als het pupje moe wordt en wil gaan slapen pakt u hem rustig op en brengt hem naar die plek. Na een paar dagen zult u merken dat uw pup uit zichzelf, als hij moe is, die plek opzoekt.

Houd uw puppy aan de lijn als u hem voorstelt aan andere honden in huis en sta toe dat ze elkaar besnuffelen. Wanneer de kennismaking niet goed verloopt, houdt ze dan uit elkaar tot ze aan elkaars aanwezigheid en geuren gewend zijn. Geef uw oudere hond volop uw aandacht waar uw nieuwe pup bij is. Zo legt uw oudere hond een verband tussen de aanwezigheid van de pup en plezierige dingen.

De eerste nacht

De eerste nacht is alles nieuw en vreemd en zal uw pup zeker zijn moeder en nestgenoten missen. Wij geven altijd een lapje mee waar de geur van de moeder en de nestgenootjes aan zit. Ook een warme kruik of een tikkende wekker in de nieuwe slaapplaats van uw pup kan de eerste nacht(en) voor uw pup aangenamer maken. De pup associeert het getik van de wekker met de hartslag van zijn moeder of nestgenoten.U kunt in het begin ook een paar nachten in zijn nabijheid slapen. Maak u niet al te druk en reageer niet op elk geluidje. Na enkele dagen zal de pup gewend zijn en kunt u hem geleidelijk aan op zijn vaste plekje laten gaan slapen.

Zindelijkheid 

Dieren hebben een natuurlijke drang hun nest schoon te houden en zullen als ze hiervoor de gelegenheid hebben dit ook niet doen. U zult uw pup in het begin constant in de gaten moeten houden om hem te behoeden voor ongelukjes binnenshuis. Om te voorkomen dat hij zijn behoefte doet om plaatsen waar u dit liever niet heeft moet u hem ongeveer om de twee uur uit laten: ‘s ochtends vroeg als hij wakker wordt, nadat hij gegeten heeft, na zijn middagslaapje, na het spelen.

Ga met uw pup mee naar buiten en wacht tot hij zijn plasje of behoefte heeft gedaan. Als hij zijn plasje of behoefte begint te doen, prijst u hem zachtjes. Als hij klaar is kunt u hem uitbundig belonen door vrolijk tegen hem te praten, hem aan te halen of een snoepje te geven. Als u deze manier hanteert, zal uw pup zich na een aantal dagen niet meer binnenshuis ontlasten, een ongelukje kan natuurlijk altijd gebeuren.Als uw pup hoge nood te kennen geeft (vloer besnuffelen, piepen, rondjes draaien, hurkzit), rent u naar de deur en roept u hem. Hij zal dan mee naar buiten gaan en daar de behoefte doen.

Straf u pup nooit als u een hoopje of plasje op de vloer ontdekt dat daar al eerder is gedeponeerd. Hij zal er niets van leren, niet omdat hij zich niet kan herinneren wat hij heeft gedaan, maar omdat hij geen verband ziet tussen de straf die hij krijgt en het feit dat hij al een poos geleden de vloer heeft bevuild. Dit kan uw pup onzeker of bang voor u maken.

’s Nachts of als u geen tijd hebt voor uw pup, kunt u hem in een bench zetten. Honden bevuilen hun “nest” namelijk liever niet. Voordat uw pup in de bench gaat, moet hij natuurlijk wel eerst zijn behoeften kunnen doen.

Puppies worden in hun eigen tempo zindelijk. Hoe meer tijd en aandacht u aan het zindelijk maken schenkt, hoe sneller hij zindelijk zal worden.

Conditie en beweging 

Een juiste hoeveelheid lichaamsbeweging is ook belangrijk. Als een hond te weinig beweging krijgt, zal zich dat uiten in ongewenst gedrag.Zorg in het begin wel voor voldoende rust tussen de activiteiten van uw pup door.
dona_03-02-2013_043

Spelen is heel goed; zo wordt een hond zowel lichamelijk als geestelijk geprikkeld. Pups die actief worden gestimuleerd, ontwikkelen zich tot volwassen honden die goed kunnen leren en zich goed kunnen redden in onverwachte situaties. Bovendien wordt door het spel de band tussen mens en hond verdiept. U kunt met uw pup spelen met een balletje, een flostouw of ander hondenspeelgoed wat in de dierenspeciaalzaken te koop is.

puppy_yvonne_088

Socialisatie

Dit is het proces waarbij puppies leren omgaan met alle soorten dieren en mensen (waaronder kinderen van alle leeftijden).

De basis van een goede socialisatie kan het beste plaatsvinden in de “Socialisatie Fase”. Dit is de periode vanaf een leeftijd van ongeveer 4 weken tot een leeftijd van 12 weken waarin een pup het meest gevoelig is voor nieuwe indrukken. Om deze reden is de leeftijd tot twaalf weken ideaal om een puppy te laten socialiseren. Uw moet uw pup echter blijven socialiseren tot het moment dat hij een evenwichtige volwassen hond is geworden.

Het is zeer belangrijk dat uw pup in de socialisatie fase met verschillende mensen in contact komt. Hij moet leren kennismaken met uw familie en vrienden maar ook met vreemde mensen .Ook kinderen moeten we hier natuurlijk niet vergeten.

Om later problemen met andere honden te voorkomen is het van belang dat uw pup regelmatig met andere honden kan spelen. Een goede manier om dit te doen is om met uw pup een puppycursus op een hondenschool te volgen. Behalve met andere pups is het voor uw puppy ook belangrijk met volwassen honden te spelen. Deze volwassen honden brengen uw pup de “hondentaal” bij en de pup leert zo hoe hij moet omgaan met verschillende honden en situaties.

Buiten omgang met volwassen mensen, kinderen en andere dieren is het voor puppies belangrijk kennis te maken met de geuren, kleuren, geluiden en gebeurtenissen van ons dagelijks leven. Ze moeten wennen aan alles wat zich in huis voordoet, bijvoorbeeld aan bezoek, stofzuigen en het geluid van de telefoon, maar ook aan het alleen thuisblijven. Ook moeten zij wennen aan ervaringen buitenshuis, zoals het meerijden in de auto, wandelingen in de stad of op het platteland en een bezoek aan de dierenarts of de trimsalon.

Als u de puppy mee naar huis neemt, stelt u een geleidelijk drukker wordend schema op, waardoor hij kan kennis maken met mensen, dieren en zijn omgeving.
moon_en_koei
 
Probeer iedere dag iets anders met uw puppy te ondernemen. Zorg er echter voor dat het de puppy niet te veel wordt. Doe verschillende keren per dag even iets met hem, dan wordt hij niet te moe.

Bench ( kamerkennel)

Honden ervaren een bench over het algemeen als een “veilig hol”. De bench moet groot genoeg zijn om in te slapen, met eventueel nog wat ruimte om wat te kunnen spelen. Eventueel kunt u een deken over de bench leggen, zodat uw pup de bench nog meer als een veilig hol ziet.
Bij ons worden de puppy's geboren in de werpkist en hierin verblijven ze ook de eerste weken, als ze wat groter worden, ongeveer met een week of 4, als de socialisatie periode begint, gaan ze in een ruime puppyren waar ze veilig kunnen spelen met daarin een bench zodat ze de indrukken die zich binnenshuis afspelen goed in zich kunnen opnemen.

puppys_4_weken_02-02-2012_033
                             
Begin uw pup te leren om alleen te blijven zodra hij gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Wacht tot hij moe is en wil slapen en zet hem dan in zijn bench met een knus mandje of lekkere deken en verlaat de kamer. Vindt uw pup het in het begin toch nog eng in zijn bench, begin dan met een minuutje en bouw dit langzaam op.

Naarmate hij groter wordt, maakt u de periode dat hij alleen is steeds langer. Hij moet alleen zijn gaan beschouwen als iets normaals. Zorg altijd voor een speeltje of een veilig kauwbot waarop uw pup kan kauwen als hij alleen wordt gelaten.Hoewel het handig is om uw puppy in de bench onder te brengen, is het natuurlijk nodig hem de meeste tijd buiten de bench te houden om hem te leren hoe hij zich in huis moet gedragen. Gebruik de bench niet om uw pup te straffen. De bench mag namelijk op geen enkele manier in verband worden gebracht met straf. Een bench is vaak ook de ideale oplossing om de hond mee op vakantie te nemen. De hond voelt sneller thuis, hij heeft tenslotte zijn eigen bed bij!

Reizen

Een pup laten wennen autorijden en reizen met het openbaar vervoer is aan te bevelen, ook als u nu denkt dat u toch nooit met de trein of bus reist, je weet nooit wat de toekomst gaat brengen!
 DSCN0200                                       mee naar het tuincentrum, altijd leuk
Moonfiets2                                               met de fiets mee

Als uw pup nog zeer jong is, neemt u hem zo vaak mogelijk mee tijdens korte autoritten. Zorg voor een veilige ondergrond zodat hij niet kan uitglijden en rijd voorzichtig.Pups kunnen zich in de auto soms slecht gedragen omdat ze bang zijn voor de beweging van de auto. Pups zullen stap voor stap moeten wennen aan autorijden en de bewegingen die daar bij horen. Gebruik speelgoed en lekkers om hun angst te overwinnen. Laat uw pup eerst een tijdje in een stilstaande auto zitten. Vervolgens kunt u de motor starten en de auto stationair laten draaien. Neem uw pup daarna mee op hele korte ritjes, natuurlijk rijdt u dan naar plekjes waar iets leuks te beleven valt en niet alleen maar naar de dierenarts.

Dierenarts

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom honden bij de dierenarts bang zijn. De meeste pups brengen twee of drie keer een bezoek aan de dierenarts om ingeënt te worden. De injecties op zich doen niet veel pijn, maar om naar een onbekende plek te gaan, andere honden in de wachtkamer te ontmoeten, op een onderzoekstafel getild te worden en door een vreemd iemand te worden beetgepakt, kan voor een pup een traumatische ervaring zijn. Als dit zich enkele malen herhaalt, kan een pup bang worden voor de dierenarts
 17-02-2012__naar_de_dierenarts_004                                           de 1e keer bij de dierenarts moet een leuke ervaring zijn

17-02-2012__naar_de_dierenarts_013                                         Donna vond het allemaal wel interessant

Om dit voor te zijn, dient het socialiseren vroeg te beginnen. Neem de pup overal mee naar toe zodat hij went aan het kennismaken met andere dieren en nieuwe situaties leert kennen. Probeer het bezoek aan de dierenarts leuk voor uw pup te maken. U kan ook een keer bij de dierenarts binnenwandelen als uw pup geen prikje nodig heeft, geef hem daar een beloning en ga weer naar huis.

 Opvoeding : enkele richtlijnen

Geef uw pup op een vriendelijke en duidelijke manier aan waar hij zich aan moet houden. Wat honden het meest nodig hebben, is leiding en een idee van wat de regels zijn. Dat geeft ze zekerheid. U moet daarbij altijd consequent optreden. Honden kunnen niet begrijpen dat ze de ene keer wel op de bank mogen en de andere keer niet!

Een goede roedelleider neemt niet alleen besluiten, hij heeft ook de verantwoordelijkheid om de roedelleden te beschermen en ervoor te zorgen dat ze aan hun behoeftes komen. U moet dus zorgen voor beweging, spel, voer en sociale contacten. Regelt u dit allemaal, dan aanvaardt uw pup u al snel als roedelleider en zal hij trouw zijn. Als u goed gedrag beloont, brengt u hem langzaam maar zeker goede manieren bij voor de rest van zijn leven. Probeer ongewenst gedrag te voorkomen. Lukt dit niet, treed dan op zodra het zich voordoet. Negeer het ongewenste gedrag of leidt uw pup af met bijvoorbeeld een spelletje.

Belonen van goed gedrag

Gedragsdeskundigen hebben ontdekt dat honden sneller en beter leren als ze worden beloond voor goed gedrag in plaats van gestraft voor fout gedrag. Bovendien hebben honden die beloond worden voor goed gedrag een betere band met hun baas.

Een beloning voor een pup kan bestaan uit een snoepje, een spelletje of het belonen met uw stem( goed zo, braaf). Zo leert hij niet alleen voor de beloning maar ook voor u zijn best te doen.

Er kunnen natuurlijk altijd momenten optreden waarop uw wensen botsen met die van uw pup. Bijvoorbeeld als u hem net roept als hij met een andere hond aan het spelen is. De beloning die u hem wilt geven, moet dan groter zijn dan het leuke van het spelen met die andere hond. U moet bij het uitlaten altijd een speeltje of een snoepje meenemen.

U kunt uw pup o.a. de volgende commando’s leren: komen op bevel, aan de riem lopen zonder te trekken, zitten, liggen, staan, omrollen, blijven en het loslaten van een speeltje. Het is daarbij belangrijk korte duidelijke commando’s te geven en deze commando’s dagelijks te herhalen.

Beloon uw pup onmiddellijk als hij uw commando opvolgt. Leer ook uw kinderen een paar simpele commando’s. Uw pup krijgt zo door dat hij de kinderen serieus moet nemen en dit vermindert de kans op wrijving.

Laat uw kinderen echter NOOIT alleen met uw hond. Houd altijd een oogje in het zeil als uw hond samen is met uw kinderen.

Een hondenschool helpt u bij het opvoeden en africhten van uw pup en zorgt er ook voor dat uw pup gesocialiseerd wordt met andere honden. Ga voordat u uw pup in huis heeft even kijken bij verschillende hondenscholen, om te kijken of hun manier van trainen ook voor u de juiste zal zijn.

Voorkomen van ongewenst gedrag

Probeer slecht gedrag te voorkomen. Probeer te voorkomen dat uw pup bijvoorbeeld op uw dure schoenen kauwt door deze niet in zijn omgeving te laten staan. Laat geen duur kinderspeelgoed op de grond liggen, uw pup ziet het verschil niet tussen zijn speelgoed en dat van uw kinderen. Geef uw pup alternatieven zoals een lekker bot of een flos.

Negeren van ongewenst gedrag

Een goede manier om uw pup goed gedrag aan te leren en slecht gedrag af te leren is gebruik te maken van het negeren van uw hond. Als uw pup bijvoorbeeld buitensporig veel aandacht zoekt met blaffen, opspringen, duwen, pootjes geven, janken etc., gebruik dan de negeermethode bij uw pup. U negeert het gedrag dat u wenst te stoppen of te verminderen en geeft aandacht aan het gedrag dat u wenst van uw pup. Puppy’s reageren meestal heel goed op de negeermethode. Als uw pup tegen u opspringt om u te begroeten of om aandacht te vragen, moet u hem niet aankijken, maar hem negeren. Het beste is om uw lichaam helemaal van hem weg te draaien. Uw pup zal dan van u af gaan. Geef uw pup vervolgens het commando “zit” en als hij dat opvolgt beloont u hem. Uw pup zal dan al snel leren dat als hij niet tegen u opspringt, maar netjes gaat zitten, hij een beloning krijgt.

Straffen bij ongewenst gedrag

Probeer uw pup zo min mogelijk te straffen. Honden die vaak gestraft worden, kunnen onzeker en angstig worden en de baas en ook andere mensen gaan wantrouwen. Neem dus zo min mogelijk uw toevlucht tot straf om uw zin door te drijven, maar voedt uw pup af op basis van beloning. Maak de pup duidelijk wat u van hem verlangt, beloon en prijs hem als hij het goed doet en leer hem het betreffende commando voor de oefening. Ontwikkel een goede verstandhouding die is gebaseerd op vertrouwen en vriendschap.

Een hond straffen voor iets wat hij gedaan heeft toen hij alleen thuis was, is zinloos. Honden leren hier niets omdat ze het verband tussen zijn fout gedrag en straf niet snappen, zelfs niet als ze naar de plek worden gebracht waar het foute gedrag plaatsvond. Straf zorgt er dan alleen maar voor dat de hond zijn baas of de plek waarop hij gestraft werd onbetrouwbaar gaat vinden.

Wanneer uw hond is weggelopen en na een half uur roepen terugkomt is de eerste impulsieve reactie meestal de hond te straffen. Deze reactie is helaas fout. De hond zal namelijk ervaren dat hij gestraft wordt voor het terugkomen. Het resultaat is dat hij zich in het vervolg wel twee keer zal bedenken voordat hij terugkomt.

Kauwen

Er zijn twee fases waarin puppies veel kauwen: de fase van het tandenwisselen (op een leeftijd van 14 tot 28 weken) en de ontdekkingsfase (op een leeftijd van 6 tot 10 maanden).

Om te voorkomen dat uw pup op alles wat in huis ligt gaat kauwen, kunt u hem daarvoor bestemde speeltjes geven. Er is hiervoor een ruime keuze geschikte producten verkrijgbaar. Maak de speeltjes interessant voor uw pup door er samen mee te spelen. Als uw pup kauwt op de speeltjes, moet u hem hiervoor prijzen.Zorg ervoor dat u puppy genoeg te doen heeft als u hem alleen laat. Eventueel kunt u, als u uw pup alleen laat, waardevolle spullen verwijderen of uw pup in zijn bench zetten.

Omdat het kauwen op voorwerpen voor een hond zeer belonend kan zijn, is het mogelijk dat uw pup, nadat u hem duidelijk heeft gemaakt dat hij niet mag kauwen op een bepaald voorwerp, dit vervolgens niet meer doet als u er bij bent maar wel als u afwezig bent. Een goed gericht waterstraal uit een waterpistool kan dan als afschrikking werken. Probeer daarbij uzelf niet aan uw hond te laten zien. De hond weet niet dat u hem hebt gestraft en zal de onaangename waterstraal direct associëren met het voorwerp waarop hij aan het kauwen was. De beloning is dus verdwenen en het gevolg is dat uw pup ook niet meer het voorwerp kauwen als u afwezig bent.

Blaffen

De leeftijd waarop een pup begint te blaffen, verschilt erg van individu tot individu. Moedig uw pup niet aan te blaffen. Probeer blaffen door opwinding te voorkomen door uw pup bij binnenkomst niet té enthousiast te begroeten. Als u pup om aandacht vraagt door te blaffen, moet u dit gedrag zeker negeren.

DSCN0154