Karakter

De Tibetaanse Terriër is een levendige hond, die zijn leven lang speels blijft. Hij is moedig, waaks, vrolijk, bijdehand en zeer trouw aan zijn baas. Soms kan hij wat terughoudend zijn tegenover vreemden, maar is daarbij niet agressief van karakter.
Zijn relatief geringe afmeting en warrelige uiterlijk mogen dan de indruk wekken dat u met een schoothondje te doen heeft, niets is minder waar. De Tibetaanse Terriër is in zijn eigen beleving een reuzenhond en gedraagt zich dan ook zo.

Fysiek en psychisch gezien is de Tibetaan een sterke, stoere hond, die vol bewegingsdrang zit. Zeker als hij een van zijn dolle buien heeft, is niets hem gek genoeg.

De Tibetaanse Terriër is een echte gezelschapshond, hij wil dan ook beschouwd worden als een lid van het gezin. Hij is goed te houden met meerdere huisdieren, ook eventueel met katten. Met kinderen zal hij weinig problemen geven. Normaliter zijn zij graag in de buurt van de kinderen. Geen enkele hond vindt het prettig om aan zijn haren of oren te worden getrokken en wat dat betreft heeft de Tibetaanse Terriër een zeer aantrekkelijk uiterlijk voor kinderen, hij zal een dergelijke behandeling niet accepteren. Kinderen moeten daarom goed worden opgevoed in het omgaan met honden en de allerkleinsten moeten niet zonder toezicht met welke hond dan ook alleen gelaten worden.

De Tibetaanse Terriër is niet kleinzerig, maar toch moet er enige voorzichtigheid geboden worden, dat de kinderen de hond niet pesten. Mocht dit toch gebeuren dan zal de Tibetaan weggaan. Blijven de kinderen dan toch doorgaan, dan zal hij eerst waarschuwen, blijkt dit ook niet afdoende te zijn, dan zal hij in het laatste geval zijn tanden laten zien. Maar dit zal elk ander ras ook doen.

De Tibetaan houdt ervan om aan alle activiteiten in het gezin mee te doen. Of dit nou een uitstapje met de auto is, tuinieren( hij zal voor u de kuilen graven !), TV kijken, hij zal naast u komen liggen, hij zal altijd in het gezelschap van zijn huisgenoten willen zijn.

Sinna_7_november_025a
                                              Tuinieren; ik wil je wel helpen hoor!! 

Als laatste; de Tibetaan is zeer zachtaardig van aard en wenst dan ook met liefde en respect behandeld te worden. De Tibetaan vindt het verschrikkelijk om afgezonderd te worden van zijn familie en kan zeer gevoelig zijn voor een grote mond, of straf. Hij dient consequent maar zachtaardig opgevoed te worden.

 

 

.